Voiko keittiöhanan vaihtaa itse?

Kaikki sai alkunsa siitä, että 17-vuotiaan Mora-hanan sekoittaja päätti ryhtyä jakamaan ainoastaan kuumaa vettä riippumatta valitsimen asennosta. Uusi on siis hankittava ja mieluiten ennen kolmen päivän päässä häämöttävää jouluaattoa.

Minkäänlaista hanabrändien shortlistaa ei päässäni ollut, mutta ajattelin silti jättää halvimmat vaihtoehdot, Bilteman ja Ikean tällä kertaa harkintalistan ulkopuolelle. Netraudasta löytyi kivan näköinen Hansgrohe, joka sattui vielä olemaan reilusti halvennuksessa (kuten kaikki hanat kaikissa verkkokaupoissa koko ajan).

Kun hana oli kotona, hahmottelin myös omaavani kaikki vaihtoon liittyvät työkalut – sekä puhelinnumeron kaverille, jonka vieressä olen joskus hananvaihtoa seurannut. Hommaa helpotti se, että uudessa hanassa oli kupariputkien sijasta taipuisat letkut. Putken katkaisu oikeaan mittaan ja liittäminen letkuliittimillä toisiin kun olisi ollut operaation haastavin osa amatöörille.

Kun olin tyhjentänyt tiskiallaskomeron, käänsin ruuvarilla liitoskohdassa olevat sulut kiinni ja irrotin tiskikoneeseen menevän letkun. Kannen alla oli hieman ahdasta mutta nopeasti sain irrotettua hanan pesupöydästä. Uusi reikään tai ei sittenkään, sillä reikä oli pari milliä liian pieni. Milläs sen nyt sitten suurennat? Apu löytyi porasta, jonka metalliterällä reunaa vartin jyystettyäni sain hanan sopimaan aukosta sisään.

Seuraavaksi kiinnitin hanan pöytälevyyn pöydän alle ruuvattavalla kiristimellä, mikä tosin edellytti aanelosen kokoisen palan leikkaamista kuviosahalla alla olevan kaapin rungosta. Viimein oli vuorossa letkujen kiinnittäminen seinän liittimiin ja pesukoneeseen. Viime mainittu takkuili ja tipotteli, kunnes sain sen kunnolla kiristettyä papukaijapihtien ja lenkkiavaimen yhteispelillä.

Hanan rajoittimen säätö oli suht helppo rasti, vaikka senkin tein kyllä kahteen ellei kolmeen kertaan ennen kuin lopputulos miellytti.

Parin punaviinilasin ja muutaman äänekkään perkeleen jälkeen hana kuitenkin seisoo ylväästi paikallaan. Vakuutusyhtiöltä saamani kosteusvahti valvoo puolestani lopputulosta eli voin olla huoleti siltäkin osin.

Säästinhän kuitenkin monta kymppiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s