Jos minä osaan rakentaa terassin, osaat sinäkin.

Terassini on ollut suunnitteluasteella jo vuosia. Vanha, erikokoisista ja –paksuisista liuskekivistä 20 vuotta sitten latomani asetelma oli periaatteessa ok, mutta sen verran roudan siirtelemä että tasaista kohtaa tuoleille saati pöydälle ei siitä enää löytynyt. En myöskään erityisesti ilahtunut ruohonleikkuusta saumakohdissa.

Periaatteessa homma oli siis yksinkertainen. Laatat pois, pilariharkot maahan, koolingit niiden päälle ja laudoitus. Korkeutta ei saanut juurikaan tulla koolingin paksuutta enempää, sillä en jaksanut edes ajatella portaiden rakentamista uudelleen. Kahden päivän homma, arvelin. No, vähän kauemmin meni puutavaraa ja rakennustarvikkeita hakiessa ja perustuksia kaivaessa.

Näitä ostin:

 • pilariharkkoja
 • pilarikenkiä
 • kuivabetonia
 • kulmarautoja
 • koolinkia 50 x 100
 • terassilautaa 21 x 95
 • terassiruuveja

Näitä tarvitsin:

 • lapio
 • rautakanki
 • pöytäsirkkeli
 • mittanauha
 • vesivaaka, pitkä
 • ruuvinväännin
 • betoniämpäri

Näin se eteni:

Pilariharkkojen kaivuu oli hitain vaihe. Pitkän laudan avulla sain harkot samaan korkeuteen keskenään: vatupassia on syytä käyttää ahkerasti ja muistaa vähintään lapiollinen sepeliä harkon alle.

Kun harkot olivat paikoillaan, sekoitin sementin ja laitoin joka toiseen harkkoon pilarikengän koolinkia varten. Sementin kuivuttua kiinnitin koolingit kulmarautojen avulla päädystä talon rakenteisiin ja ruuveilla pilarikenkiin. Yksi virhearvio sattui koolausväliä arvioidessa, mutta siitä selvisin laittamalla vielä yhden koolingin viime hetkellä.

Viimein koitti odotettu terassilautojen asennus. Oleellista oli lähinnä päättää mistä päästä aloittaa. Lautojen väliksi valitsin puutavarapinossa olleen väliriman paksuuden eli noin sentin. Kiinnitin laudat aluksi yhdellä ruuvilla ja metrin välein tarkistin että olin suurin piirtein menossa suoraan. Leikkelin mittalaudan avulla sirkkelillä lautoja valmiiksi ja yritin hieman laskeskella, ettei hukkapätkiä jäisi (sen verran kyllä jäi että yrttilaatikko syntyi niistä). Lopuksi jokainen lauta sai kaksi ruuvia niskaansa ja koko komeus päätylaudat.

Kustannuksia tälle 2,5 x 5 m terassille kertyi nelisensataa euroa, mutta liuskekivistä saamani 200 euroa pienensi mukavasti kustannusta. Apurini, serkku ja isä, olivat miehiä paikallaan. Apua kyllä tarvitaan tuumatessa, sahatessa ja mitatessa.

Kesän verran on nyt terassia kokeiltu enkä kertaakaan ole kaivannut liuskekiviä. Pienestä sitä ihminen ilahtuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s