Päivä jona facebook täyttyi auringosta (ja madekeitto oli ainoa vaihtoehto)

on

Kaikki alkoi mateesta, joka löytyi Porvoon kalatalon palvelutiskistä. Enää tarvittiin täydellinen talvipäivä ja muutama tunti reipasta ulkoilua, jotta mateesta pääsisi tekemään keittoa. Ja sellainenhan tuli.

Sukset, lumikengät vai kengät? Viimemainittu valittiin, vaikka kohde, Stensbölen kartanon mailla oleva taiteilija Iván Wallensköld-Rotkirchin aikanaan käyttämä torppa (idyllisemmin sanottuna ateljee)  onkin tiettömän taipaleen päässä Uddenin kärjessä Porvoon edustalla. Taipale on väärä sana kuvamaan parin kilometrin pätkää, mutta jos vahingossa valitsee mahdollisimman pitkän reitin aavistuksen liian upottavassa lumessa, saa matkan tuntumaan taipaleelta ja samalla varmistuu näläntunnekin.

Svenska Litteratursällskapille 1990 lahjoitetun kartanon maista 130 hehtaarin metsäalue kuuluu vanhojen metsien suojeluohjelmaan ja tarjoaa luonnonmukaisuudessaan tavallisesta poikkeavan metsäkokemuksen hoidettuihin talousmetsiin tottuneelle. Talvellakin, etenkin kun voi tallustella jäällä rantaviivaa ihaillen samalla tietäen, ettei tule vahingossa kävelleeksi kenenkään kakkosasunnon pihapiiriin.

Ja kyllä, sieltä se luhistumispisteessä oleva ateljeekin löytyi. Upealta paikalta, niemen kärjestä, meren ympäröimänä. Katto puoliksi sortuneena, pensaiden ja kaatuneiden puiden saartamana. Pakko oli kurkistaa ikkunasta. Ja kun kuulin myöhemmin tarinan porvoolaisten hyvin tuntemasta, Fidel Castroa muistuttavasta piippua polttelevasta, kumisaappaissa ja keltaisessa sadetakissa pyöräilevästä luontoa rakastaneesta taiteilijasta, muistin yhtäkkiä mitä ikkunasta näin.

Keltaisen sadetakin.

Mistä sujuvasti pääsemmekin madekeittoon. Se syntyy vähistäkin aineksista ja on työnä kaksivaiheinen mutta helpohko.

Ensin tehdään keitinliemi, johon tarvitaan:

 • Nyljetty made, 1-2 kg
 • 1,5 tl suolaa
 • pari teelusikallista kokonaisia mauste- tai mustapippureita
 • 2 laakerinlehteä

Keittoon tarvitaan:

 • 1 iso sipuli
 • 1 pieni purjo
 • 2 porkkanaa
 • 6-8 perunaa
 • 1-2 dl kermaa
 • nippu tilliä
 • 1 rkl voita

Jos haluat keitosta laktoosittoman, voit mainiosti korvata kerman kauravalmisteella ja käyttää kirkastettua voita paistamiseen.

 1. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made ellet osaa itse. Ota talteen mäti ja maksa. Tällä kertaa mateessa (melko pieni, alle kiloinen) ollut mätiä ollut, sen käsittelystä  ei siis nyt enempää.
 2. Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan pippureita lukuunottamatta. Laita kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto pinnalta reikäkauhalla ja lisää pippurit. Hauduta kalaa 15-20 min kypsäksi miedolla lämmöllä. Nosta kypsä kala keitinliemestä isolle vadille ja siivilöi liemi talteen.
 3. Hienonna sipuli, halkaise huuhdottu purjo, viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta sipulit voissa kattilassa ja heitä porkkanat  hautumaan hetkeksi. Kaada päälle siivilöity keitinliemi ja lisää perunat. Hauduta vartin verran, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.
 4. Perunoiden kypsymisen aikana erottelet kalanlihan ruodoista vaikkapa kahdella haarukalla. Lopuksi lisäät ruodottomat kalapalat, kerman ja hienonnetun tillin keittoon ja kuumennat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s