Niin lähellä ettei näe?

Ei kai siinä mitään uutta ole, että lähellä oleviin asioihin pitää ottaa hieman etäisyyttä ennen kuin niiden merkityksellisyyden huomaa. Tällä kertaa mulle riitti matka mökille ja takaisin.

Meillä jokaisella lienee erilaiset odotukset loman suhteen. Ainakin jos lehtiä on uskominen: loma ja sen onnistumisen, odotusten ja panostuksen tuoma ristipaine on melkoinen stressipesäke vaikka sen tulisi olla jotain aivan muuta.

Luulen, että olen kokeillut aika montaa erilaista lomakonseptia. En nyt lähde arvottamaan niitä järjestykseen, puolensa on kullakin, samoin faninsa. Elämäntilanne ja punaisen pisteen paikka elinkaarella vaikuttavat nekin melkoisesti toiveisiin.

Matka toimii aina, joskin muistanpa joskus kuusihenkisen perheen odotuksissa olleen melkoista päiväkohtaista hajontaa. Jokaisessa asiassa.

Mökki toimii vaan ei aina. Suvun yhteisomistus, teinit, primitiivisyys, seinähullut naapurit ja poikkeuksellisen pitkään jatkunut hypoterminen kevät voivat vaikuttaa paljonkin siihen, millä moodilla ekan illan jälkeen ollaan.

Kotikin toimii, mutta ainakin itselle huonosti. Paikka jossa valtaosan vuodesta viettää, on liian tuttu, jotta arjen pystyisi sulkemaan ulkopuolelle.

Nyt kokeilin tuota keskimmäistä. Paikka on vanhempieni rakentama ja kiitos isäni päähänpiston ja sinnikkyyden, piskuinen hirsimökki seisoo ylväänä kallion laella vailla naapureita. Joskin myös vailla sähköä, vettä ja mitä niitä onkaan. Hyvää on sekin, että paikka on enemmänkin sivurakennus eli isäni ja siskoni perheineen viettävät lomaansa päärakennuksessa pienen, mutta paljon merkitsevän metsän takana.

Lomalla on pakko katkaista jotain

 

Minä pidän siitä, että elämä muuttuu lomalla. Suuntaan tai toiseen. Suurin muutos on tietenkin aikatauluttomuus. Se lienee myös vaikein monille. Vaikein siksi, että meillä on tarve täyttää kallis aika erilaisilla toiminnoilla, kuten vesakon kaadolla, kaupunkikierroksella tai rännikourujen tyhjennyksellä.

On vaikea olla tekemättä mitään. Ei kaikille, mutta monille. Minä oikein yritin nyt tuota. Pari puuta kyllä katkaisin.

Lähellä on paljon

 

Suomi on kesätapahtumien Las Vegas. Jokainen kaupunki, kylä tai taajama haluaa juhlistaa Lidlin mainoksissa kehuttua Suomen lyhyttä kesää. Niin myös Hirvensalmi, jonka tarjonnasta yritin ottaa kaiken irti. Tällä kertaa kohdalle osui kaksi hyvin erilaista mutta yhtä mieliinpainuvaa osumaa: Marinski Teatterin puhaltajien Mozart-konsertti Hirvensalmen kirkossa sekä Kellokallion lavatanssit karaokepohjalta. Ja juu, toki lauloin Pepe Willbergin Aamun – kuten aina karaokessa tapaan tehdä.

Eräänä päivän mieli teki viime kesänä kokeiltuja (resepti löytyy varhaisemmasta blogista) muikkunyyttejä, joissa korianterilla oli suuri merkitys. Tuli kirottua Hirvensalmen kaikkien eli kahden ruokakaupan tarjonta, kun korianteria ei ollut tänäkään kesänä hyllyssä.  Paluumatkalla muistelin kuulleeni mainittavan yhdessä maalaistalossa viljeltävän korianteria, talon emäntä kun on Thaimaasta kotoisin. Vieressäistuja kehotti ajamaan pihaan ja minä emmin. Kehtaako sitä nyt mennä kyselemään kun ei yhtään tiedä miten suhtautuvat.

Kannatti uskaltaa. Ihastuttavan ystävällinen emäntä vei meidät valtavaan kasvihuoneeseen, jossa hän viljeli thairavintoloihin meneviä basilikalaatuja ja ties mitä muuta thaikeittiöön kuuluvaa, mitä emme olleet ikinä nähnytkään. Ja joka puuttuvan yhteisen kielen takia jää arvoitukseksi. Saunavihdan kokoinen puska thaibasilikaa (sitruunanmakuista) ja korianteria kainalossa palasimme mökille ruoanlaittoon.  Nyt tiedämme myös, mistä poimimme mansikat kotipakkaseen. Ja mistä löytyy mies ja kaivinkone tarvittaessa.

Haukipihvit vahvalla thaivirityksellä (4 annosta)

Tarvitset

 

 • 2 pientä haukea tai n. 800 g -1 kg haukifilettä
 • Nippu korianteria
 • 1-2 chilipaprikaa
 • 1 dl thaibasilikaa
 • inkivääriä, sormenpään kokoinen pala
 • 1 kananmuna
 • korppujauhoja (auttaa koostumusta pysymään kasassa muttei välttämätön)
 • suolaa
 1. Fileoi hauet tai jauha valmiit haukifileet ruotoineen yleistalouskoneessa tai jauhinkoneessa.
 2. Pilko chili (poista siemenet), inkivääri , basilika
 3. Pja korianteri pieneksi silpuksi.
 4. Sekoita jauhettu hauki sekä muut ainekset keskenään. Lisää teelusikallinen suolaa ja sekoita kananmuna seokseen. Korppujauho tekee taikinasta tiukemman, mutta olen pärjännyt ilmankin sitä.
 5. Tee seoksesta litteitä pihvejä tai pieniä pyöryköitä. Paista pannulla voissa tai kookosöljyssä. Minä paistoin tällä kertaa muurikalla kookosöljyssä ja tarjoilin samoilla lämmöillä foliossa ja voipaperissa kypsyneen bataatti-sipuli –seoksen kanssa.

Pekonihauki (2-4 hengelle)

 

Tarvitset

 • 2-3 haukifilettä
 • 4-5 pekoniviipaletta
 • öljyä tai voita paistamiseen
 • 1-2 sitruunaa tai limeä
 • persiljaa, tilliä tai vastaavaa maun mukaan
 1. Leikkaa haukifile pitkittäin n. 2 cm leveiksi nauhoiksi. Pyri jättämään suurimmat ruodot samalla pois kyydistä.
 2. Leikkaa n. 1 cm levyisiä pitkittäisiä suikaleita pekonista.
 3. Kierittele pekonisuikaleet haukisuikaleiden ympärllle.
 4. Paista pannulla öljyssä tai voissa nopeasti.
 5. Mausta persilajalla , tillillä tai muilla yrteillä, purista päälle sitruunaa ja tarjoile.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s