Auts, onkohan minulla miesluola?

on

Paljon kuulee puhuttavan man cave –nimisestä paikasta. Sellaisesta, jossa on PS4, olkkarin sisustukseen sopimattomat kajarit sekä etu- ja päätevahvistin ja sadat cd-levyt. Tai jonne edellinen sukupolvi sijoitti pahkaiset baarikalusteet ja F!-kisamatkalta jääneet rekvisiitat. En ole aiemmin tullut ajatelleeksi, että mullakin taitaa olla sellainen.

Miten määritellä man cave? Onko se paikka jossa miehen kuuluu oleilla silloin, kun hän on velvoitteista vapaa? Eli henk. koht. olohuone, feng shui -vapaa. Vai onko se paikka jossa kaikkea miestoimintaan oleellista säilytetään ja räplätään?

Mulla taitaa olla tuo jälkimmäinen. En kyllä vietä koskaan tuolla enempää aikaa kun on pakko, mutta toisaalta se on ainoa paikka missä voin hioa, porata, öljytä, putsata ja ihailla asioita ilman erikoisjärjestelyjä.

Mitä jos katsotaan yhdessä mitä man caveni on syönyt? Osa tavaroista viettää täällä ikänsä, osa vain kausiluonteisesti. En pahoittele nyt epäjärjestystä, sillä kaikki on järjestyksessä.

Näyttökuva 2018-02-10 kello 21.09.031 Fillarit. Niitä on kolme. Kickbike (en ole käyttänyt vuosiin), Kona-maastopyörä ja vuoden 1979 Mercier-retkipyörästä tuunaamani sinkula elvistelykäyttöön.

2 Golf-välineet. Omat ja pojan. Ja parit kärryt. Vanhoja mailoja ja muuta, yllättävän äkkiä kertyy kaikenlaista.

3 Sukset ja kalastusvälineet. Vain yhdet alamäkisukset, mutta tietenkin pertsan ja vapaan vehkeet tasamaalle. Plus suksiboksi. Kalastusvälineitä on paljon. Ainakin neljä vapa/kelasettiä, joista yksi hyrräkela, jota en ole ikinä käyttänyt. Ja kaksi boksia uistimia.

4 Renkaat. Omat ja tyttären. Komea pino.

5, 6 Grilli. Talvisäilössä kun katosta ei ole. Sähkösavustin on loistava keksintö, käytän usein. Myös kylmäsavustin löytyy.

7 Tila tehdä. Kuvasta ei näy, että Aalto-pöydän alla on Black & Decker Workmate –pöytä. Aivan must, kun pitää kiinnittää asioita johonkin jotta jotain voi tehdä. Nyt työn alla tuon Aalto-sivupöydän kevyt kunnostus: hionta jonka jälkeen lakkaus mattalakalla. En halua siitä kuin uutta, vaan kauniisti ikäänsä kantavan esineen.

8 Asekaappi. Kätkee sisäänsä sen mitä pitääkin eli oleelliset välineet metsästykseen. Pultattu kiviseinään, tiedoksi vaan.

9 Tarvikkeet & välineet. Proput, ruuvit, sovitteet, kaulukset, sähkötarvikkeet. Huh, niitä on paljon. Samoin käsityökaluja: rälläkkä, tasohiomakone, epäkeskohiomakone, pistosaha, ruuvinväännin/porakone, poravasara, kuumaliimalaite, kolvi. Nyt ensi katsomalta ainakin.

10 Pylväspora. Tavallaan kuuluu äskeiseen settiin, mutta tavallaan ansaitsee tulla nostetuksi esiin yksinään. Korvaamaton apu, kun olen työstänyt linnuille jyväbaareja vanhoista kahviastiastoista (älä kysy miksi).

 

Toki on muitakin tärkeitä asioita, jotka eivät kuvassa näy. Sellaisia ovat mm. maalit (koskaan ei tiedä mihin purkin pohjalle jääneen desin voi käyttää), autonhoitotarvikkeet, tapetointipöytä ja vermeet sekä Mannerheim-taulu.

 

100 % itsetehdyt hampurilaiset

Teemaan liittyvä ateria syntyi hirvijauhelihasta sekä Jani Kinnusen oivallisesta ohjeesta parempiin hampurilaissämpylöihin.

8 sämpylää

 • 0,5 dl maitoa
 • 2,5 dl vettä
 • 15 g tuorehiivaa (tai 7 g kuivahiivaa)
 • 40 g voita
 • 2 rkl sokeria
 • 2 tl suolaa
 • 3 kananmunaa
 • seesaminsiemeniä

Sekoita kattilassa maito, vesi ja voi. Lämmitä levyllä hetken aikaa, jotta voi sulaa. Anna jäähtyä hetki. Sekoita mukaan hiiva ja anna liueta. Sekoita käsin tai monitoimikoneella kulhossa 5 dl jauhoja, suola ja sokeri sekä maitoseos. Sekoita mukaan 2 kananmunaa. Vaivaa taikinaa muutamia minuutteja ja lisää jauhoja hiljalleen, kunnes saat sileän ja kimmoisan taikinan. Laita taikina voideltuun kulhoon kohoamaan 2 tunniksi.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan leivinpaperille. Tee mielummin hiukan littanoita sämpylöitä, koska ne kohoavat vielä paljon. Anna kohota vielä tunti. Lämmitä sillä välin uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 10 minuuttia tai kunnes sämpylöissä on kaunis kullanruskea väri.

Hirvijauhelihapihvit

En tykkää sekoittaa hirvijauhelihaan possua tai nautaa, kuten monissa ohjeissa kehotetaan. Ymmärrän toki, että rasva tekee hyvää, mutta toisaalta maku hälvenee.

8 pihviä

 • 600 g hirvijauhelihaa
 • 1 kanamuna
 • suolaa, pippuria

Sekoita kananmuna (tai tarkemmin keltuainen, sillä valkuaisen käytin sämpylöiden voiteluun) ja mausteet jauhelihaan. Voit halutessasi maustaa seosta öljypohjaisella mausteella, kuten bbq-öljyillä, mutta itse uskon suolaan ja pippuriin. Muovaile jauhelihasta 8 tiivistä pihviä ja paista 3-4 min kummaltakin puolelta.

Anna jokaisen koota oma hampparinsa. Laita tarjolle salaatinlehtiä, cheddar-viipaleita (lötköcheddar ei niin suositeltava kuin oikea), tomaattiviipaleita sekä majoneesikastiketta ja ketsuppia. Tai muuta oman makusi mukaista.

 

 

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s