Tunnetko sienestäjätyypit?

on

Nousussa kuin sienet sateella. Sitä ovat taas sieniaiheiset postaukset, etenkin edustamassani ikägenressä. Vaikka sienikuvat joillekin allergiaoireita aiheuttavatkin, ansaitsevat ne kaiken mahdollisen julkisuuden, sillä eihän oikeasti millään muulla kasviryhmällä ole niin mielipuolisen hauskoja nimiä kuin sienillä. Limanuljaska naurattaa aina, samoin härmämalikka ja haisuhapero. Postausten takana on useimmiten vain viaton löytämisen ilon ja onnistumisen elämyksen jakaminen, mutta samalla ne kertovat muutakin. Niinpä kaivan omaa kuoppaani julkistamalla kolme yleisintä somesienestäjäprofiilia. Löydätkö itsesi jostain näistä?

Ryhmä 1: ”Tänäänkin menee kuin Strömsössä”

Tähän ryhmään kuuluva on usein somessa nähty multitaskaaja, jolta onnistuu kaikki leipomisesta laituriin. Hän tykkää poimia kerran pari kaudessa sienistä tunnistettavimpia, kuten kantarelleja ja herkkutatteja, joista hän käyttää häshtägejä chanterel ja porcini. Sienitunnistuksen apuvälineenä on useimmiten kuvantunnistuksella varustettu aplikaatio tai ”hei parviäly” -alkuinen kysymys facessa. Myöhemmin syksyllä joukkoon liittyvät suppilovahverot, mutta hirvikärpäset sammuttavat innon tehokkaasti. Katselmukseni perusteella tähän ryhmään kuuluva valmistaa sienistään useimmiten piirakan, risoton tai kastikkeen. Sitä ennen hän kuitenkin ikuistaa päivän sienisaaliin levitettynä mökin pirttipöydälle.

Ryhmä 2: ”Kansallispuisto on toinen kotini”

Nyt nousee sienituntemus. Siksi kuvissa nähdäänkin heti keväästä alkaen korvasienia ja kesän edetessä myös haperoita, lampaankääpiä, koivunkantosieniä, kehnäsieniä, rouskuja ja muita ruokasieniä. Jos 1. ryhmään kuuluva palaisi metsistä tyhjin käsin päivittelemään huonoa sienivuotta, tämän ryhmän edustaja löytää aina jotain kotiin vietävää  – sellaisestakin paikasta, josta toinen on mennyt ohi ja yli, hän löytää korillisen mustatorvisieniä. Korin tai ämpärin pohjalla on aina muutama pikkupussi lajittelua varten, samoin kuin sienikirja. Koska syksy on pitkä, sieniä riittää (ja unohtuu) pakkaseen ja kuivuriin. Sieniä löytyy sitten pitkin vuotta pataruoista, keitoista, pastoista (lapsille jauhettuna ja piilotettuna koska muuten eivät söisi), joulupöydästä ja ystävien lahjapaketeista.

Ryhmä 3: ”Miksei sienitunnistuksessa järjestetä SM-kisoja?”

Nyt puhutaan hifisteistä. Kenties niistä bilsantuntien hikareista, joille banaanikärpästen risteytykset eivät tuottaneet päänvaivaa tai muuten vaan sieniin hurahtaneista. Metsässä hän osaa suunnistaa suoraan pelipaikoille, koska tietää, minkä puulajin ja maastopohjan kanssa milläkin sienellä synkkaa. Hän tunnistaa valmuskalajit, syttyy nuijakuukusista, känsätuhkeloista ja vahakkaista. Myös kaikenlaiset lahottajasienet ovat hänen listoillaan eikä hän kerta kaikkiaan ymmärrä, miten joku voi sekoittaa kuusenherkkusienen ja valkokärpässienen. Saattaapa hän olla hifisti myös keittiössä, minkä voi päätellä esim. umami-sanan käytöstä. 

No joo, älä ota tätä kovin vakavasti. Jokainen löytäköön oman riemunsa metsästä ja nauttikoon tavallaan ja turvallisesti. Itse taidan kuulua tuohon kakkosryhmään, kiitos vanhempieni jotka raijasivat minua mukana metsissä aikoinaan. Mukanani on usein Gummeruksen laminaattikantinen Sienestäjän opas, josta on helppo tarkistaa löydöt. Tunnen ehkä parisenkymmentä sientä, mikä rittää vallan hyvin. Ainakin jos pakastimeeni kurkistaa.

Samettinen tattikeitto

Tattikeitto kuuluu suosikkiruokiini. Olen usein tehnyt sen kermaisena, mikä ei ole huono tapa lainkaan. Nyt tuli kokeiltua versiota, joka tehdään kasvisliemeen ja höystetään smetanalla. Tässäkin tapoja on useita: toiset tykkäävät pureskella sieniä, toiset haluavat keittonsa sileänä. Tämä on se jälkimmäinen.

Kattilalliseen tarvitset

  • litran verran puhdistettuja ja pilkottuja tatteja
  • 2 salottisipulia
  • 20 g voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 8 dl kasvislientä
  • ripauksen suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • timjamia hienonnettuna
  • 1 dl smetanaa

Tee näin:

1 Pilko puhdistetut sienet reiluksi paloiksi. Hienonna sipuli.

2 Lorauta kattilaan öljy, heitä perään voi ja sipulisilppu ja hetken päästä sienet.

3 Sekoita jauhot kuumentuneeseen sieniseokseen ja kaada perään kuuma kasvisliemi koko ajan sekoittaen.

4 Laita mausteet perään ja anna poreilla keskilämmöllä 10 minuuttia.

5 Ota kattila liedeltä ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi.

6 Kuumenna uudelleen ja lisää smetana keittoon.

7 Se on siinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s